gehoorkonde

Herinnert u zich de geluiden van uw jeugd nog? Hoe de stemmen van uw (groot-)ouders klonken?  Vaak vervagen deze geluiden in onze herinnering, net zoals de verhalen.

Een Gehoorkonde heeft al veel mensen een onuitwisbaar plezier gegeven. In deze geluidsdocumentaire praat één persoon over zijn of haar leven op verschillende locaties, passend bij het gespreksonderwerp. Het interview is diepgravend, ontroerend en luchtig tegelijkertijd. Precies zoals de hoofdpersoon is.

Een Gehoorkonde is een uniek geluidsportret: een schat met eeuwige waarde.

F

wat?

Een Gehoorkonde is een artistiek en journalistiek audioportret over één of twee personen. De geluidsopnamen zijn verspreid over meerdere momenten, altijd op locatie. De interviews vinden dus niet plaats in een geluidsstudio, maar in een sfeer waarin de hoofdpersoon zich thuis voelt. De opnamen worden respectvol geselecteerd en met nuance gemonteerd tot een documentaire van ± 40 minuten.  Iedere Gehoorkonde wordt vormgegeven met instrumentale, ondersteunde muziek, sfeergeluiden en soundscapes.

\

wie?

Sommige mensen betekenen zoveel dat zij een zeer bijzonder geschenk verdienen. Zij hebben een verhaal dat verder reikt dan één generatie. De Gehoorkonde is voor die personen die een plekje hebben veroverd in je hart.

G

wanneer?

Bijvoorbeeld bij de start van een levensfase of als aanvulling op het testament. Of bij een pensioen of een huwelijksfeest. Veel levens kennen grote en kleine gebeurtenissen. Die momenten die verdienen een monument: een Gehoorkonde.

het geschenk van geven & ontvangen

Onder andere deze mensen ontvingen eerder een Gehoorkonde.

Paul wint strijd tegen paniek

Angst beheerst het leven van Paul Lommen. Gelukkig heeft hij nu zijn stoornis onder controle: een prestatie dat bekroond is met een Gehoorkonde. Paul deelt zijn verhaal met lotgenoten om schaamte weg te nemen en angststoornis bespreekbaar te maken.

Wals van de liefde

Jaantje en Karel Konings vonden elkaar op de dansvloer, met een wals, meer dan zestig jaar geleden. Sindsdien dansen de dagen in hun armen. Ter gelegenheid van hun diamanten bruiloftsdag tekende Lubert het verhaal op van dit koningskoppel in 3/4-maat. 

Achter de kappersspiegel

De kapsalon is nog altijd open bij Jozef, ook al ligt de pensioengerechtigde leeftijd ver achter hem. Die winkeldeur blijft open, zeker sinds hij zijn beiden kinderen verloren heeft. Jozef vertelt openhartig over zijn herinneringen, hoop en verdriet.

Exclusieve verpakking

De Gehoorkonde wordt gepresenteerd op een geluidsdrager naar keuze (zoals een cd, USB-stick of QR-code);

  • in een exclusieve, duurzame verpakking;
  • naar wens met een uniek fotoboekje over de hoofdpersoon;
  • naar wens met een uniek wensboekje voor de hoofdpersoon.

Om iedere Gehoorkonde zo persoonlijk mogelijk te maken, is veel mogelijk en bespreekbaar.

aanbeveling

Iedere Gehoorkonde levert zowel een persoonlijk als een algemeen tijdsdocument op dat doorgegeven wordt naar de volgende generatie.

 

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) stelt zich ten doel het versterken van volkscultuur en immaterieel erfgoed.

Directeur Ineke Strouken beluisterde de pilotversie van de Gehoorkonde met de werktitel Levensdocument. Zij draagt Lubert’s Gehoorkonde een warm hart toe.

 

 

 

Voor wie is de volgende
Gehoorkonde?

Lubert denkt graag mee om ook jouw verhaal op een originele journalistieke wijze te presenteren.